In bijna alle recensies lovende woorden voor de hartveroverende film Brammetje Baas. Mijn elfjarige
(k)ijkpersoon haakte bijna af bij de trage openingsscène waarin de vorm wordt opgebouwd waarmee Brammetjes gedachtes worden verbeeld. Maar net snel genoeg krijgt de film zijn vaart, gelukkig want het is een echte aanwinst deze prachtig vormgegeven jeugdfilm. Samen hebben we hardop gelachen bij de bizarre avonturen van de onstuimige Bram en beiden waren we hevig ontroerd toen het goedaardige joch zo onrechtvaardig werd behandeld door zijn rechtlijnige meester. Mijn dochter herkende veel van haar eigen kleutertijd toen ze een juf trof die haar niet wilde (of kon?) begrijpen. Ondertussen keek ik beroepsgedeformeerd als ik ben naar hoe de ouders geportretteerd worden.

Zo creatief als de beeldtaal in de film is, zo cliché zijn de grote lijnen van het verhaal en de rollen van de grote mensen neergezet. Dat is niet persé erg, clichés zijn niet voor niets waarheden als een koe. Dus de moeder vindt intuïtief haar weg en strijd voor het geluk van haar kind terwijl vader zijn best doet maar te ongeduldig is om te begrijpen wat er achter het gedrag van zijn struikelende zoon schuilgaat. Kinderen grootbrengen die niet volgens het boekje opgroeien vergt meer dan gemiddeld van een partnerrelatie en het is mooi dat in de film zichtbaar wordt hoe deze zorg de ouders de ene keer verbroederd en de andere keer uiteen drijft en tot geruzie leidt. Dat uiteindelijk alles goed komt hoort bij deze feelgood movie, uiteraard. Laten we daar niet zuur over doen en het ook niet aangrijpen in de hele onverkwikkelijke discussie die rondom diagnoses en medicijngebruik ontstaan is. Deze film is niet bedoeld als pamflet of als gebruiksaanwijzing. Het is één groot pleidooi voor creativiteit en schetst een ideaal waarin iedereen zijn plekje onder de zon vindt. Niet teveel over nadenken, ga kijken en geniet!

Brammetje Baas is een super leuke, lieve en vrolijke film. Hij is voor jong én oud, en ik denk echt niet dat iemand zich verveelt tijdens deze film! Hij heeft best wel zielige stukjes, maar dat is helemaal niet erg… Ik vind dat de film heel mooi gemaakt is, en nu weet ik ook hoe een adhd mens zich voelt… Ik denk dat ik er nu ook beter mee om kan gaan. Ik raad hem heel erg aan, voor iedereen! Estelle (11)

Briljante zet natuurlijk om Jochem Myjer te vragen voor de soundtrack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *