Metamama schreef geheel onbekend met het onderzoek al eens een stukje op haar weblog over dit onderwerp. Nu blijkt uit een Amerikaans onderzoek met 97 stellen dat vaders inderdaad veel meer betrokken zijn bij de dagelijkse zorg van hun kinderen als ze actief aangemoedigd worden door hun vrouw of partner. Bij het onderzoek is rekening gehouden met factoren als de standpunten over de rol van de vader, de relatie van de ouders onderling en de hoeveelheid uren die de moeder buitenhuis werkte. Ondanks deze factoren blijkt dat aanmoediging een belangrijke rol speelt.

Sleutelrol Vaders gaan zich weinig bemoeien met de opvoeding als de vrouw erg kritisch is over de opvoedmethoden van de man. Hoe de man ook zelf denkt over zijn bijdrage, de ideeën van de moeders zijn dan doorslaggevend. ‘Dit is het eerste echte bewijs dat moeders, door hun gedrag, een sleutelrol spelen bij de mate waarin vaders de zorg van kinderen op zich nemen’, aldus onderzoeker Schoppe-Sullivan.

Het hele bericht van Sarah Schoppe-Sullivan, werkzaam bij de ‘Human development and family science’ aan de Universiteit van Ohio en Geoffrey Brown en Sarah Mangelsdorf van de Universiteit van Illinois kan je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *