Criminaliteit onder jongeren hangt vooral samen met de kwaliteit van de buurt. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en het Willem Pompe Instituut. Er zijn 2.300 leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs ondervraagd over crimineel gedrag.

Jongeren die opgroeien in een buurt met veel criminaliteit en drugsgebruik leren dat dit normale verschijnselen zijn. Het uitblijven van ouderlijke controle is ook oorzaak voor delinquentie. Andere belangrijke factoren bij het ontstaan van crimineel gedrag zijn ‘foute’ vrienden en schooluitval. Jongeren plegen zelden een delict in hun eentje.

De onderzoekers bepleiten dat in probleemwijken een gemengde populatie ontstaat. Daarnaast moeten gezinnen die leven in armoede en sociaal isolement steun krijgen om zowel hun levensomstandigheden als hun opvoedingsvaardigheden te verbeteren. Streng toezicht op de leerplicht is van belang, en last but not least dient het alcoholgebruik van jongeren drastisch te worden teruggedrongen.

Het rapport van het Verwey-Jonker Instituut is hier te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *