Geïnterviewd door EditieNL over de vraag of een stiefmoeder wel of niet mama mag worden genoemd (daarover speelde een rechtszaak in Haarlem) en hoe dat voor de biologische moeder voelt. Heb geprobeerd niet te kiezen, genuanceerd te zijn en toch quotable te blijven…

Juist als dit soort dingen spelen zie ik het als mijn taak om de blik te verruimen. Om op zoek te gaan naar de onderliggende vragen en kwesties. De kans is immers groot dat het niet om dat ene woordje ‘mama’ gaat. Het gaat bovendien niet om goed of fout of waar je recht op hebt. Het gaat over goed doen, voor het kind én voor de (stief)ouder(s).

Mij lijkt dat deze vraag dan ook niet bij een rechter thuishoort en ik vind het jammer dat hij/zij zich tot een uitspraak heeft laten verleiden. Ik geloof niet dat de betrokkenen daarmee geholpen zijn. Toevallig was ik net deze week begonnen in het boek van Lieve Cottyn ‘Uit de maalstroom van conflict’, over complexe scheidingen. Van harte aanbevolen als vakliteratuur voor rechters, mediators en iedereen die met gescheiden ouders in aanraking komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *