Voor de rubriek Onder Ouders in Balans Magazine, het tijdschrift van oudervereniging Balans interviewde ik hoogleraar family mental health en mindfulness Susan Bögels, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

De vraag is ook: heb ik het goed gedaan?

Met volwassen kinderen voel ik me als ouder niet minder kwetsbaar. Als het goed gaat, denk ik dat het hun genetische aanleg is en ben ik supertrots. Als het niet zo goed gaat, vraag ik me af wat ik heb fout gedaan, wat ik heb gemist of wat ik anders had kunnen doen. Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn, dat weet ik. Toch is mijn eerste impuls als een kind tegenslag ervaart ‘geef mij jouw
leed!’ Werkelijke autonomie is echter dat je compassie hebt met je kind, maar het niet tot jouw lijden maakt. Dat vind ik met volwassen kinderen een grotere uitdaging dan met jonge kinderen. Niet alleen zijn de zorgen groter, maar ook is het de vraag of ik het goed gedaan heb. Als gescheiden ouder voel ik me daarin extra kwetsbaar.

Lees het hele interview als pdf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *