Nog steeds erg leuk om professionals te interviewen over hun eigen ouderschap voor mijn rubriek Onder ouders in Balans Magazine. Deze keer ging ik in gesprek met hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra, moeder van zes kinderen.

‘Ik ben zo’n moeder die als ze een ambulance hoort, de schrik door het lijf voelt jagen. In gedachten ga ik al mijn kinderen af om te checken of het een van hen zou kunnen zijn. Niemand had me gewaarschuwd dat er zoveel angst komt kijken bij kinderen grootbrengen. Dat je zo verschrikkelijk kwetsbaar bent als ouder. Je wordt wel voorbereid op slapeloze nachten en dat er weinig tijd voor jezelf overblijft, maar die altijd aanwezige bezorgdheid om de kinderen en hoeveel impact dat op je heeft, dat vind ik nog steeds heftig. Alle ongevraagde adviezen die je als ouder krijgt zijn ook weinig helpend. Je moet gezond eten en koken, stress is gevaarlijk, je moet binnen de curves blijven, je moet consequent zijn – en dan zijn het ook nog tegenstrijdige adviezen. Dat helpt niet en al helemaal niet voor je zelfvertrouwen.

Ouders een beetje meer vertrouwen geven dat het vaak allemaal wel goedkomt is nuttiger. Ik denk dat we ouders het beste steunen door te erkennen dat opvoeden een worsteling is. Een belangrijke taak, die niet altijd vanzelf gaat, en waarbij het niet raar is dat je soms twijfelt en wanhoopt.’

Lees hier het hele artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *