Als ze klein zijn heb je aardig in de hand wat er aan voedsel naar binnen gaat bij je kinderen. Dat begon bij ons met borstvoeding, zelf gepureerde wortels en mango’s, slokjes water en koude thee en verantwoorde tussendoortjes. Voor de basisschool smeerde ik gezonde bruine boterhammen, deed er een doosje vers fruit bij en gaf een schroefbeker met ultraverdunde siroop mee. Juf hield toezicht bij de lunch dus ik was ervan verzekerd dat ze dat ook zouden opeten. Al hoorde ik wel eens over ruilacties met vriendinnetjes maar of ze nou een boterham met kaas of kipfilet aten, dat zou me worst zijn.

Toen ze zakgeld kregen werd het al wat ingewikkelder. De oudste speerde linea recta naar de snoepafdeling in de supermarkt en het was even zoeken hoe daar mee om te gaan. Een snoeptrommel en afspraken over wanneer daar wat uitgehaald mocht worden werkten lange tijd goed. Toen ze groter werden legden we uit dat chips en snoep lekker zijn voor soms maar niet voor elke dag. We leerden ze fietsen en de lol van een fit en gezond lijf. Toen ze naar de middelbare gingen hielden we ons hart vast. Verhalen over boterhammen in de vuilnisbak, lunchpauzeterreur bij de Jumbo en peer-pressure beloofden weinig goeds. Maar de meiden haalden hun schouders op over die praktijken en vroegen nog een extra boterham mee. Niet meer in een trommel maar in een zakje en geen schroefbeker maar een flesje (dat we dan wel weer mogen navullen), dat zijn concessies waarmee we kunnen leven.

Operatie Gezonde Opvoeding geslaagd? Ik begon het bijna te geloven. Totdat ze bij de jongste in de brugklas het project Gezonde School opstartten. Die begon met het afnemen van een vragenlijst. Eén de vragen was ‘Doe je aan de lijn?’, zo heb ik begrepen. Als antwoord een lange lijst die uiteen liep van ‘met gezond eten zoals groente en fruit’, via ‘ik volg regelmatig een dieet met shakes’ tot ‘ik braak expres’. Helemaal onderaan stond ‘ik lijn niet’. Dus nu doet mijn jongste aan de lijn. Want anders hoor je er blijkbaar niet bij. Hopla, 13 jaar richtlijnen voedingscentrum down the drain door een onhandig opgestelde vragenlijst met de beste bedoelingen. Dat relativeert genadeloos de ouderlijke invloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *